the art of living logo

Η Tέχνη της Zωής είναι ένα μονοπάτι προσωπικής εξέλιξης. Είμαστε συν-δημιουργοί της πραγματικότητάς μας και η ζωή μας παίρνει τη μορφή που εμείς της δίνουμε.

Μαζί δημιουργούμε τη ζωή των ονείρων μας, αποτυπωμένη με σχήματα και χρώματα, ήχους και μουσικές, χορευτικά βήματα και αναπνοές, ανασύροντας την εσωτερική αλήθεια που οδηγεί στην χαρά και τη δημιουργία. Μαζί εστιάζουμε τον φακό μας στην ομορφιά της ζωής, της δικής σας ζωής και θυμόμαστε από την αρχή την αρχαιότερη τέχνη, την τέχνη της ζωής.

Ακολουθήστε μας:

Δευτέρα – Σάββατο 09.00 – 22.00

Scroll to Discover
back to top

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ;

Σήμερα έχω γενέθλια! Κοιτάζω στον καθρέφτη μου και βλέπω ότι μεγαλώνω… Σκέφτομαι πόσο τυχερή είμαι έχοντας ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, πόσα μαθήματα έχω πάρει, πόσο έχω εξελιχθεί, πόσα όνειρά μου έχω πραγματοποιήσει. Όλα αυτά τα χρόνια με έκαναν να είμαι σήμερα αυτή που είμαι!

Γιατί υπάρχει στις μέρες μας τόση εμμονή με την ηλικία; Το να μεγαλώνει κανείς είναι τόσο όμορφο και εξαρτάται από μας πώς θα το βιώσουμε.

Είναι αναπόφευκτο το να μεγαλώνει κανείς. Το να μεγαλώνεις όμως με χάρη και ομορφιά είναι επιλογή!

Η γήρανση είναι μια όμορφη διαδικασία – τόσο φυσική όσο η αναπνοή. Είναι εκείνη η στιγμή της ζωής μας όπου είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τη ζωή. Είναι μια φάση της ζωής μας – τόσο συναρπαστική και εμπνευσμένη! Μαθαίνουμε και βιώνουμε πολλά πράγματα που δεν κάναμε στο παρελθόν.

Νιώθουμε αυτοπεποίθηση, σοφία, ξέρουμε τι θέλουμε και ονειρευόμαστε και ξέρουμε τον τρόπο να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας! Με την ηλικία έρχεται η εμπειρία, η σοφία, η αυτογνωσία, η ειρήνη με τον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μεγαλώνουμε με χάρη, ομορφιά και χαρά. Να βιώνουμε περισσότερη ευτυχία και πληρότητα.

Ποιοι είναι οι τρόποι αυτοί;

 1. Κάνουμε δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά.

Έχουμε την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τι πραγματικά μας δίνει χαρά. Πόσες δραστηριότητες που στο παρελθόν για διάφορους λόγους δεν τολμήσαμε να κάνουμε, πόσες απλές στιγμές καθημερινότητας που δεν απολαύσαμε. Είναι η στιγμή να αναλογιστούμε τι πραγματικά μας δίνει χαρά και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

 1. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Έχουμε την εμπειρία από όσα έχουμε ζήσει ως σήμερα και μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή μας.

 • Αναγνωρίζουμε και βιώνουμε το συναίσθημά μας.
 • Εστιαζόμαστε στη θετική διαχείριση των δυσκολιών μας.
 • Αναπλαισιώνουμε την κατάσταση που μας δυσκολεύει και ψάχνουμε τις θετικές πλευρές.
 1. Ξέρουμε να αγαπάμε και να συγχωρούμε.

Ίσως ο μεγαλύτερος πνευματικός δάσκαλος για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, είναι η συγχώρεση. Είναι μια ισχυρή πρακτική που – όπως με οτιδήποτε – γίνεται ευκολότερο όσο περισσότερο το κάνουμε. Είναι μια πρακτική που όλοι πρέπει να επανεξετάσουμε ξανά και ξανά σε όλη μας τη ζωή.

Μερικές φορές χρειάζεται να συγχωρήσουμε κάποιον άλλο και πολύ συχνά χρειάζεται να συγχωρήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Είναι σημαντικό να το κάνουμε με αγάπη και να το κάνουμε συχνά. Είναι μια πύλη για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη, συνειδητή και αυθεντική ζωή.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για τη συγχώρεση:

Πρόκειται για την απελευθέρωση του εαυτού μας από την αναβίωση μιας περιοριστικής και αρνητικής κατάστασης. Όλοι αξίζουμε αυτήν την ελευθερία.

 1. Μένουμε περίεργοι, μαθαίνουμε συνεχώς!

Η μάθηση είναι για όλους, για κάθε ηλικία. Το να είσαι περίεργος δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Είναι μια δια βίου επιδίωξη και ένα ανοιχτό μυαλό, ένα μυαλό που διψά για μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για να μεγαλώνουμε με χαρά. Η γνώση είναι απεριόριστη και η διαδικασία της μάθησης μας εξελίσσει, μας ανανεώνει, μας απελευθερώνει.

 1. Δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο!

Κάθε νέος δρόμος οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα!
Κάθε φορά που δοκιμάζω κάτι καινούργιο, ανοίγει μια νέα πραγματικότητα μπροστά μου, ένας νέος κόσμος. Δοκιμάζω νέες διαδρομές και ανακαλύπτω νέα ταλέντα, νέες δυνατότητες, ανακαλύπτω τον απεριόριστο κόσμο των δυνατοτήτων μου.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να δοκιμάσεις νέα πράγματα στη ζωή σου. Η δοκιμή κάτι καινούργιου δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου και να φτάσεις στα άκρα. Η δοκιμή νέων πραγμάτων σημαίνει ότι θα ζήσεις απλά κάτι διαφορετικό.

Είναι πάντα εύκολο να ακολουθείς την καθημερινή σου ρουτίνα. Είναι όμως τόσο σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να δοκιμάζουμε νέες δραστηριότητες, νέες ιδέες, νέους δρόμους. Να βγαίνουμε από το “comfort zone” μας.

Γιατί να το κάνουμε αυτό;

 • Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους
 • Μαθαίνουμε τον εαυτό μας
 • Ανακαλύπτουμε νέες ιδέες
 • Διασπάμε τη ρουτίνα της ζωής μας
 • Ικανοποιούμαστε περισσότερο
 • Μειώνουμε την πλήξη
 • Εξελισσόμαστε ως άτομα
 • Ανακαλύπτουμε τι πραγματικά μας αρέσει
 • Αλλάζουμε/βρίσκουμε το νόημα της ζωής μας
 • Νιώθουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση
 • Γνωρίζουμε περισσότερα από αυτά που έχει να προσφέρει η ζωή

Βάλε καθημερινά κάτι καινούργιο στη ζωή σου. Δοκίμασε μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές και νιώσε πώς μεταμορφώνεσαι.

 1. Φροντίζουμε το σώμα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, καθίσταται όλο και πιο σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας. Το σώμα μας είναι ένα σημαντικό μέρος του εαυτού μας. Είναι το σπίτι μας και είναι μοναδικό!

Αφιερώνουμε χρόνο για να μάθουμε τι χρειάζεται το σώμα μας για να είναι υγιές.

Ποια είναι τα τρόφιμα που μας τρέφουν και μας δίνουν ενέργεια; 

 Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας και διαλέγουμε πρακτικές που μας αρέσουν και μας διασκεδάζουνε.

 1. Ζούμε στο εδώ και τώρα!

Η Ζωή είναι πάντα Τώρα.

Σύμφωνα με τον Eckhart Tolle, «Όλη η αρνητικότητα δημιουργείται από τη συσσώρευση ψυχολογικού χρόνου και την άρνηση του παρόντος. Ανησυχία, άγχος, ένταση, αγωνία- όλα μορφές φόβου- δημιουργούνται από πολύ μέλλον και λίγο παρόν. Ενοχή, μνησικακία, θλίψη, στεναχώρια, πικρία και όλες οι μορφές μη-συγχώρεσης δημιουργούνται από πολύ παρελθόν και λίγο παρόν.»

Οι δυσκολίες μας απορρέουν από το γεγονός ότι ζούμε μέσω της μνήμης και της προσδοκίας, μακριά από την παρούσα στιγμή. Οι σκέψεις μας, ο συνεχής και ακατάπαυστος νοητικός θόρυβος, είναι ο λόγος της δυστυχίας μας. Όταν εστιάζουμε όλη μας την προσοχή σ’ ένα μελλοντικό σημείο, όχι μόνο σταματάμε να ζούμε στην παρούσα στιγμή αλλά επιπλέον την αντιλαμβανόμαστε ως εμπόδιο.

«Το εξωτερικό μας ταξίδι μπορεί να αποτελείται από εκατομμύρια βήματα, το εσωτερικό μας ταξίδι έχει μόνο ένα, το βήμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή».

 1. Αλλάζουμε τις τις πυρηνικές μας πεποιθήσεις, δημιουργούμε τώρα την πραγματικότητα που μου αξίζει!

Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε:

«Διατηρήστε Θετικές Πεποιθήσεις, επειδή…

οι Πεποιθήσεις σας γίνονται Σκέψεις σας

οι Σκέψεις σας γίνονται Λόγια σας

τα Λόγια σας γίνονται Πράξεις σας

οι Πράξεις σας γίνονται Συνήθειές σας

οι Συνήθειές σας γίνονται Αξίες σας

οι Αξίες σας γίνονται Πεπρωμένο σας.»

Έχουμε την εμπειρία και την ευκαιρία να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πυρηνικές μας πεποιθήσεις, τις πεποιθήσεις που μας έχουν διαμορφώσει από παιδιά και καθορίζουν τις σκέψεις μας, τα λόγια, τις πράξεις μας και τη ζωή μας γενικότερα. Έτσι μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε από νέες θετικές πεποιθήσεις που μας οδηγούν στα όνειρά μας και στη ζωή που επιθυμούμε!

 1. Πραγματοποιούμε τα όνειρά μας!

Έχουμε τη σοφία και εμπειρία να ανακαλύψουμε τα πραγματικά, δικά μας όνειρά μας και να τα ακολουθήσουμε. Ξέρουμε πια τι μας δίνει χαρά και είναι γνήσια δικό μας και όχι επιθυμία ή «πρέπει» των γονιών, του περιβάλλοντος ή της κοινωνίας.

Ζώντας τα όνειρά μας ζούμε μια ζωή με πληρότητα!

Τι είναι τελικά το πιο σημαντικό; To να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με το παιδί μέσα μας, που βλέπει τα πάντα σα μια νέα εμπειρία, έχει περιέργεια, θέλει να μαθαίνει, να δοκιμάζει και χαίρεται κάθε στιγμή του!

Τελικά, μήπως είναι δώρο και έμπνευση το να μεγαλώνουμε;